Veien til jobb

HVEM KAN SØKE?

For å kunne søke må du ha ungdomsrett, den gjelder fra du går ut av ungdomsskolen og den må brukes innen utgangen av det året du fyller 24 år.

Du må også ha behov for spesialundervisning i bedrift samt tilrettelegging på arbeidsplassen.

HVORDAN BLIR JEG LÆREKANDIDAT?

Samtidig som du går på videregående, vil skolen din ta kontakt med en av våre tre bedrifter. Disse er Amento i Lyngdal og Flekkefjord, Mindus i Mandal og Heddeland samt Varodd i Kristiansand.

Dette er arbeidsinkluderingsbedrifter som har svært god erfaring og kompetanse på tilrettelagt opplæring i arbeidslivet.

HVA KAN JEG JOBBE MED?

Hva du vil jobbe med, vet du best selv. Skolen og arbeidsinkluderingsbedriften hjelper deg også på veien. Sammen finner dere ut hva du blir mest motivert av, hva du er god på og i hvilken bedrift du vil jobbe.

HVORDAN FINNER JEG FAGRETNING?

Det er viktig at du får en jobb du liker og klarer. Derfor kan du prøve jobben i 10 dager, frem til 1. februar. Dette kalles yrkesfaglig fordypning (YFF).

Hvis du liker jobben kan du søke på den. Vil du heller gjøre noe annet, kan du prøve en annen fagretning eller en annen bedrift.

SØK INNEN 1. FEBRUAR!

Dette er den viktigste datoen i året. Hvis du vil bli lærekandidat må du søke innen 1. februar. Skolen og arbeidsinkluderingsbedriften hjelper deg med å søke fagretning og bedrift.

JEG HAR SØKT – HVA SKJER NÅ?

Skolen inviterer på et samarbeidsmøte i løpet av våren for at alt skal være klart før du starter som lærekandidat. Sammen med lærer, foreldre og fylkeskommune er også vi med på møtet. Frem mot sommeren kan du fortsette på jobben én dag i uka.

JEG FIKK JOBBEN – HVA GJØR JEG NÅ?

Gled deg til opplæring, kollegaer og jobb. Før sommerferien starter får du et brev med info om hvor, når og hvem du skal møte til første arbeidsdag.

NYT SOMMEREN

Endelig sommer, slapp av og nyt livet. I august kommer første arbeidsdag og du kan komme i gang på ditt nye arbeidssted.

FØRSTE ARBEIDSDAG

I midten av august starter du å jobbe. Da er du lærekandidat og ikke elev lenger. Det betyr at du har fått jobb i to år, gratulerer!

HVA SKJER NÅR JEG STARTER I JOBBEN?

Arbeidskontrakt og opplæringskontrakt underskrives. Du er også med å bestemme mål for opplæringen når det utarbeides en tilpasset lærekandidatplan (TLKP). Selv om du jobber er du fremdeles under videregående opplæring.

HVORDAN FØLGES JEG OPP?

Arbeidsinkluderingsbedriften har god tilrette-legging og oppfølging, og hyppighet på samtaler tas ut fra ditt behov.

Vi sjekker om du har det bra i jobben, hva du jobber med, om du har lært noe nytt og om planene følges.

KOMPETANSEPRØVE

Som regel er man lærekandidat i 2 år. Deretter går du opp til kompetanseprøven. Her blir du testet i målene du har hatt opplæring i.

Ved bestått prøve får du et kompetansebevis fra Vest-Agder fylkeskommune.